CatalinCornea.ro

Un blog de bun simț

detalii despre proiectul Catedralei Mântuirii Neamului

Posted by Catalin Cornea On februarie - 11 - 2011 Subscribe here

Lucrările pentru Catedrala Mântuirii Neamului au început la sfârşitul anului trecut. De atunci şi până acum au fost făcute demersurile pentru amenajarea şantierului, de la drumurile de acces la ridicarea dependinţelor necesare: spaţii de cazare pentru muncitori, spaţiul pentru organizarea şantierului unde vor sta managerii şi depozitele de materiale.

Potrivit proiectantului, arhitectul Constantin Amaiei, catedrala va fi gata în proporţie de 30% până la sfârşitul anului şi ar putea fi finalizată în trei ani. Celelalte patru corpuri din ansamblu, un parc şi două parcări ar trebui să fie terminate în maximum cinci ani.

Catedrala Mântuirii Neamului va fi construită în stil bizantin românesc, va avea o înălţime de 100 de metri, cu aproximativ 20 de metri mai mult decât Palatul Parlamentului, în vecinătatea căreia se află, va avea o capacitate de 5.000 de pelerini şi va fi asigurată împotriva cutremurelor de peste 8 grade. Potrivit proiectantului, arhitectul Constantin Amaiei, clădirea ar trebui să reziste cel puţin 1.000 de ani.

Va prezint mai jos o serie de linkuri cu fotografii ale proiectului:

http://www.adevarul.ro/

http://www.doxologia.ro/

http://2.bp.blogspot.com/

http://4.bp.blogspot.com/

http://img203.imageshack.us/

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/

http://www.desteptarea.ro/

http://www.click.ro/ 1. Camelian Propinatiu Said,

  Catedrala Mântuirii Neamului ar trebui construita numai din fonduri de la buget. Ea nu trebuie privita ca obiectiv religios, ci ca atractie turistica. Multumita Partiiidului, avem Parlament ca la Budapesta, acum tine de Marea Recuperare a avea si un echivalent la impresionanta Szent Istvan-bazilika.

 2. Catalin Cornea Said,

  Sustin ideea ca aceasta catedrala va deveni o atractie turistica si va completa armonios interesul turistic pentru capitala si Romania.
  Turistul care vine in zona Pietei Constitutiei va avea pe langa Casa Poporului si Catedrala de vizitat.
  Astfel, sprijinirea constructiei si din fonduri publice este un gest pe care un om de bun simt nu trebuie sa il puna la indoiala.

 3. biserici monument Said,

  Din pacate mai sunt inca multe biserici monument istoric neraparate. Biserica si statul trebuie sa se concentreze sa le repare si pe acestea pentru ca sunt patrimoniul nostru cultural-istoric.
  Este limpede avanatajul turistic pe care il va aduce Catedrala pentru Bucuresti si tara dar trebuie sa in cercam in aceklasi timp sa salvam bisericile patrimoniu aflate din degradare avansata.

  Iata doua exemple: Biserica din Frunzanesti si Biserica din Pitigaia:
  http://bukresh.blogspot.com/2011/02/doua-biserici-parasite.html

 4. Catalin Cornea Said,

  Da, sunt multe biserici monument istoric in degradare.
  Tocmai am facut o postare despre Biserica ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Broşteni, Mehedinți: http://catalincornea.ro/2011/02/20/biserica-monument-istoric-%E2%80%9Dsfintii-imparati-constantin-si-elena%E2%80%9D-din-brosteni-mehedin%C8%9Bi-zace-in-paragina%E2%80%A6/

  O sa revin cu astfel de postari in viitor!

 5. alexandru ion Said,

  se tot agita frustrati ca Remus Cernea impotriva catedralei…

  Trebuie privita si utilitatea turistica a catedralei!

  Va fi inca un element arhitectural important pe care turistii sa il viziteze (luati exemplul de la Moscova)
  Catedrala din Bucuresti ar mai estopa din sticlaria care a inundat Bucurestiul.

  Pe de alta parte catedralele nationale din celelalte tari ortodoxe sunt si ele mari… chiar mai mari. Treaba nu e doar de grandomanie ci si de cat de umil sau mandru este un popor… stiu ca treaba cu mandria nu tine de partea religioasa dar e o realitate a zilelor noastre….

  La Kiev au început lucrările de construcţie a celei mai mari biserici ortodoxe din Europa – a Catedralei Învierii, care va aparţine Bisericii Ortodoxe Ucraineşti (care nu e autocefala) din subordinea Patriarhiei Ruse. Catedrala Învierii va avea o înălţime de 120 de metri, va avea trei altare şi va putea găzdui în jur de 5000 de enoriaşi.

 6. timpul.md Said,

  http://www.timpul.md/articol/-cea-mai-mare-catedrala-din-europa-se-construieste-la-kiev-9338.html

  La Kiev au început lucrările de construcţie a celei mai mari biserici ortodoxe din Europa – a Catedralei Învierii, care va aparţine Bisericii Ortodoxe Ucraineşti din subordinea Patriarhiei Ruse.

  Potrivit publicaţiei „Izvestia”, Catedrala Învierii va avea o înălţime de 120 de metri, va avea trei altare şi va putea găzdui în jur de 5000 de enoriaşi. Suprafaţa terenului alocat pentru construcţie este de 3,6 hectare.

  La şantierul de construcţie a bisericii se află şi icoana Maicii Domnului, adusă temporar de la Ierusalim, în capitala Ucrainei. De asemenea, în faţa catedralei va fi construită o clopotniţă în patru niveluri, o sală pentru conferinţe de o mie de locuri, un seminar, un studiou de televiziune, un hotel pentru pelerini, cu o capacitate de 125 de locuri, un restaurant, o sală de gimnastică, magazine şi o parcare pentru 126 de autoturisme.

 7. CNM Said,

  Cine sunt “ziaristii germani” care ataca Biserica Ortodoxa Romana, sub acoperirea “presei germane”? Doi unguri de pripas din Targu Mures: Paul Tsusek si Zsuzsa Hunyadi. Rusine, Deutsche Welle!
  http://www.frontpress.ro/?p=17112

  Avem nevoie de Catedrala Neamului?
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/avem-nevoie-de-catedrala-neamului-940743.html

 8. CatalinCornea.ro » Blog Archive » Despre proiectul Catedralei Neamului din 1924, arhitect Petre Antonescu… Said,

  […] că în definirea noului proiect, arhitecții de azi nu au încercat să preia elementele deosebite ale …. S-a invocat în sprijinul demarării proiectului Catedralei Neamului că aceasta ar fi una […]

Go To Top