CatalinCornea.ro

Un blog de bun simț

Pe 27 august RM a sarbatorit 20 de ani de la dobandirea independenţei fata de URSS.

Timpul.md ne arata ca textul discursului lui M. Ghimpu a contrastat vădit cu retorica „independentistă” a oficialităţilor. Dacă toţi vorbitorii au îndemnat „să lăsăm trecutul şi să privim în viitor”, mesajul lui M. Ghimpu a altul: nici o reformă economică, nici un proroc – nimeni şi nimic nu va salva R. Moldova atâta timp cât noi, cetăţenii acestei ţări, nu ştim cine suntem, ce limbă vorbim, ce istorie avem şi ce dorim să fim mâine.

Ce isi doresc tinerii din RM?
Cine are dreptate Ghimpu sau pragmanticii statalisti?

Iata jos textul alocuţiunii liderului PL M. Ghimpu rostită în cadrul şedinţei festive organizate de guvern în ajunul Zilei Independenţei!

„Onorată audienţă,
Stimaţi prieteni,

106 ani de umilință țaristă, 50 de ani de umilință sovieto-comunistă – aceasta este viața trăită de mamele, tații, buneii și străbuneii noștri începînd cu 1812 și pînă la proclamarea RM ca Stat Independent, desigur, cu excepția anilor 1918-1940.

Cu prezența armatei pe teritoriul nostru, cu deportări în Siberia și foametea organizată, cu sute de mii de victime, cu naționalizarea averii, cu gulaguri, cu limba rusă oficială și închiderea grădinițelor și școlilor cu predare în limba română, cu studierea istoriei Rusiei ca istorie națională, dar eliberați “de sub jugul turcesc, de cotropitorii români”.

Și dacă în perioada ocupației țariste ne considerau români și limba vorbită o considerau româna, apoi în perioada sovietică – moldoveni de naționalitate și limba vorbită, limba moldovenească. De ce nu ascundeau adevărul? Simplu de tot: pentru că nu exista România. Odată cu formarea României de către Moldoveni și Munteni, și unii și alții români, politica eliberatorilor s-a schimbat. Moldovenii nu mai vorbesc limba română, nu mai sunt români, ei vorbesc limba moldovenească și sunt moldoveni de naționalitate. Altfel minciuna nu stă în picioare.

Cine o să te creadă cînd spui că ai eliberat românii din Basarabia de românii din România? Dar cînd spui eliberarea moldovenilor de români, urechea celui ce nu cunoaşte istoria românilor prinde. Bănuiesc că și astăzi tot din aceste considerente se respinge Istoria românilor.

Aceeași politică: e una să spui că înveți Istoria românilor și cu totul alta cînd spui că înveți Istoria.

Stimați cetățeni,
Am fost și suntem români și cei din Moldova, şi cei din Muntenia, și cei din Transilvania și limba noastră este una – româna. De aceea, în 1918 Sfatul Țării a proclamat Unirea, iar în 1991 Parlamentul a adoptat Declarația de Independență, ca un prim pas spre unitatea noastră.
De altfel, în aceeași situație s-a aflat și poporul rus și unificarea lui într-un singur stat nu a dus la o identitate moscoviană, novgorodiană și nici la existența unei limbi ca, de exemplu, limba novgorodiană, indiferent de cnezatele în care locuiau. Sunt ruși de naționalitate, au un singur stat și vorbesc o singură limbă – limba rusă.

Adevărul pentru viața unui om este ca și aerul, apa, pâinea și tot ce a dat Dumnezeu, însă toate acestea trebuie păzite și păstrate cu sfințenie, pentru că altfel e sfîrșitul lumii.

Noi însă, mai bine zis o parte din noi am trecut de partea celui care prin ocupație ne-a adus minciuna și 20 de ani, în loc să promovăm adevărul și valorile democratice, promovăm politica neadevărului. Iată de ce, stimați cetățeni, avem cel mai sărac popor din Europa, dar conducătorii de partide – milionari. Cu minciuna cîștigi milionul, cu adevărul devii Ghimpler. La noi – ca la nimeni.

Stimați cetățeni,
Concluzia poate fi doar una: numai Adevărul despre noi, afirmat şi asumat de sus până jos, de la vlădică la opincă, poate pune capăt crizei din Republica noastră, pentru că, criza politică ce durează de doi ani este de fapt tot o consecință a ocupației care prin ideologia sa a reușit să știrbească conștiința națională a multora dintre noi.

Așadar, pentru a ne mișca înainte, pentru a asigura viitorul european al RM e nevoie ca noi, cei din clasa politică, să ne punem de acord asupra adevărului despre noi. Fără acest consens general asupra adevărurilor fundamentale despre noi înşine, nu vom putea să ne mişcăm din acest punct mort în care ne aflăm.

Numai recunoscînd adevărul istoric și științific, vom pune capăt bătăliilor politice și singura ocupație va rămîne economia, prin intermediul căreia vom soluționa problemele sociale – locuri de muncă, salarii și pensii bune, burse pentru studenți, casă și pâine pe masă.

Numai așa va avea loc procesul de integrare europeană, bineînțeles, cu extinderea suveranităţii reale a Republicii Moldova şi pe teritoriul din stânga Nistrului, dar pentru aceasta este necesară încetarea stării de ocupaţie de către trupele militare rusești, adică retragerea lor.

Aşadar, care sunt pietrele unghiulare pe care putem construi viitorul european al Republicii Moldova?
– Adevărul despre noi, asumat şi promovat în primul rînd de toată clasa politică. Adevărul e ca un izvor: cît nu-l astupi, chiar și dacă-l betonezi, apa oricum apare la suprafață.

– Dobândirea independenţei reale și a integrității teritoriale prin soluționarea așa-zisului conflict transnistrean.
– Integrarea Europeană.

Cu speranţa că noi, cetățenii, vom avea curajul să ne unim în jurul acestor trei idei, ce ne pot asigura progresul din toate punctele de vedere, inclusiv spre Europa, Vă felicit cu prilejul aniversării a 20 de ani de la proclamarea Independenței și mulțumesc acelora care au luptat și au muncit pentru libertatea noastră.

Vă mulţumesc!” 1. adrian Said,

  Cred ca a zis destul de bine. Am sa vad cum e situatia pe 11-13 cand voi fi la un simpozion la Chisinau …

 2. ionut Said,

  sub masca pragmaticilor se creeaza o noua nationalitate…moldoveneasca…
  Ghimpu este liderul care are curajul si demnitatea sa isi afirme identitatea romaneasca si sa condamne ocupatia ruseasca!

 3. Catalin Cornea Said,

  Ghimpu a fost mereu deschis si sincer in ceea ce priveste valorile nationale si adevarurile istorice (pe care altii, in numele pragmatismului, ocolesc sa le spuna)

  Unde i-a adus pragmatismul?

  Au obtinut cele 2 voturi pt alegerea presedintelui? Nu!
  Au obtinut parasirea armateri ruse de pe teritoriul RM? Nu!
  Au obtinut gaze mai ieftine? Nu!
  Au obtinut o piata de desfacere pt vinuri nesupusa ordinului politic de la Kremlin ? Nu!

  Asadar, demnitatea si afirmarea adeverurilor (chiar si istorice) sunt de preferat capului plecat „pragmatic”…

  Desigur, nu are rost sa te certi cu rusii aiurea, fara sens… dar sa le spui ca trebuie sa plece cu armata ocupanta de pe teritoriul RM, trebuie sa o faci, sa le spui alolingvilor ca trebuie sa invete limba romana, trebuie sa o faci etc.

Go To Top