CatalinCornea.ro

Un blog de bun simț

În ultimele luni, mai multi politicieni români (putere şi opoziţie) au precizat că Parlamentul României nu îşi va da avizul pentru Acordul de asociere al Serbiei la UE, ca urmare a prigoanei pe care Serbia o duce împotriva celor 300.000 de romani/vlahi din Timoc. Cu toate acestea, ieri, 18 octombrie, Camera Deputaţilor a adoptat cu 272 de voturi pentru, 2 abţineri şi 2 voturi împotriva, Proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului de stabilizare şi asociere între Comunităţile Europene şi statele membre ale acestora, pe de o parte, şi Republica Serbia, pe de altă parte.

Adica, aşa cum transmite şi Romanian Global News, “puterea și opoziția și-au dau mâna invitând Serbia să continue politica de represiune şi de asimilare a românilor/vlahilor din Timoc. Votul Camerei Deputaților este un vot direct dat împotriva românilor din Timoc şi prin care Camera Deputatilor se descalifică, rămânând în Istoria Românilor ca una din instituţiile care a contribuit la dispariţia populatiei româneşti din Serbia”.

Ratificarea Acordului de Asociere al Serbiei la UE este singurul instrument coercitiv pe care Romania il are față de Serbia, singurul element care poate schimba viata celor 300.000 de romani/vlahi din Timoc pe care de 200 de ani Serbia încearcă să-i asimileze.

Lista cu cei care au votat o găsiti aici: http://www.cdep.ro/pls/steno/eVot.Nominal?idv=8374

Singura speranţă care mai rămâne este Senatul Romaniei, Camera decizională, unde atât Preşedintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni, senatorul Viorel Badea, cât şi Preşedintele Comisiei pentru Politică Externă, senatorul Titus Corlatean, au declarat că respectivul acord nu va fi ratificat în lipsa unei acţiuni clare a Serbiei de acordare de drepturi pentru românii/vlahii din Timoc.

Ce să mai zici…Go To Top