CatalinCornea.ro

Un blog de bun simț

”Kremlinul post comunist a încercat, […] să exploateze „eşecul” stabilirii de relaţii bune cu vecinii – o cerinţă premergătoare pentru statutul de membru NATO – ca pârghie de manevră a tratatului de alianţă cu România. În efortul său de dezbinare a Chişinăului și Bucureștiului, de exemplu, chiar și cel mai dezinteresat ajutor și asistenta românească au fost etichetate drept amestec în treburile interne ale Moldovei, ajutând evident, în acelaşi timp, separarea regiunii Transnistria și exercitând puteri monopoliste pentru adjudecarea conflictului Moldova-Transnistria și a urmărilor acestuia. În acest sens, este sugestiv faptul că Primakov a primit sarcina de a se ocupa de conflictul ”înghețat” dintre Moldova și Transnistria după ce a deținut funcțiile de șef al SVR și de ministru de externe.

Emblematică pentru strategia Rusiei a fost condiţionarea tratatului bilateral cu Bucureștiul de includerea unei clauze care să excludă aderarea la alianţa nord-atlantică, condiție asupra căreia nu a insistat (mult timp) în tratatele sale cu Polonia, Ungaria sau Cehoslovacia.

Drept rezultat, România a fost singurul stat fost membru al Tratatului de la Varșovia cu care Rusia a refuzat să încheie un astfel de tratat de-a lungul anilor ‘90. În cele din urmă, Moscova a acceptat să încheie un astfel de tratat, numai în iulie 2003, la aproximativ opt luni după ce NATO a anunţat oficial admiterea României și la peste un deceniu după ce Rusia încheiase tratate similare cu Polonia, Ungaria, Cehoslovacia și Bulgaria.

Insistența Rusiei, din 2008-2009, ca SUA să anuleze unilateral acordurile de înfiinţare a unor baze militare în România și continua sa implicare în problemele Moldovei, într-o manieră care descurajează puternic relaţii mai apropiate cu România, indica persistența unor obsesii strategice foarte similare cu cele care au motivat ostilităţile anterioare ale sovieticilor față de România. Ca urmare, în viitorul apropiat, pare a fi redusă posibilitatea unor interese instituţionale care să aduca o clarificare a relaţiilor și operaţiunilor Moscovei contra României, din perioada războiului rece.”

Pag. 56, 57, Larry L. Watts, „Ferește-mă, Doamne, de prieteni – Războiul clandestin al blocului sovietic cu România”, Editura RAO, 2011  1. dabala Said,

    Interesant articolul despre vlahii din Carpatii Padurosi! Stiti insa cate catune de ruteni, de care nu stie multa lume, sunt in Muntii Maramuresului? Vreo 20-30 de fumuri sunt numai in Obcina, fara curent electric, fara cale de acces! Catunul idilic se afla pe teritoriul administrativ al Viseului de Sus, locuitorii fiind insa convinsi ca tin de Poienile de sub Munte. Pe harta, http://viseudesus-city.map2web.eu/ DJ 187B pare a te conduce exact pana la Obcina. Gresit insa sa crezi asta. Acel drum judetean exista doar pe hartie, in fapt este un drum pe care cu un 4×4 competitiv ai sanse sa te apropii pana la un km de catun. Satenii fac aprovizionarea, de doua ori pe an, pe Valea Misica, afluent al Ricai, pe care coboara la Poieni.

Go To Top