CatalinCornea.ro

Un blog de bun simț

Știm cu toții care este povestea inventării așa-zisei „limbi moldovenești”, ca urmare a raptului teritorial al Rusiei Țariste la adresa principatului românesc Moldova în 1812 și înglobarea Estului acestui principat (Basarabia) în imperiul Țarist. „Limba moldovenească” a fost o invenție a acelor timpuri, cu scopul creării unei limbi care să se deosebească cel puțin prin nume de limba română.

Iată că astăzi, în 2012 (când comemorăm 200 de ani de la anexarea Basarabiei românești de către Imperiul Țarist), mecanismele apariţiei „limbii moldoveneşti” par să constituie inspiraţia pentru inventarea unei noi limbi, de data aceasta în sudul României, ”limba vlahă”.

Serbia are puțini vecini prieteni și parteneri în plan internațional. România este cel mai ferm susținător al integrității teritoriale a Serbiei (vezi cazul Kosovo) și parcursului european al acesteia.

Ei bine, în țara prietenă Serbia, după secole de deznaţionalizare, importanta comunitate românească din Valea Timocului este pe cale să își piardă identitatea națională. În Valea Timocului, românii (numiți de către autoritățile sârbești vlahi”) sunt lipsiţi de drepturile unei minorităţi naţionale, sunt lipsiţi de şcoli în limba maternă, lipsiţi de mass-media şi slujbă religioasă în limba maternă.

Anume aici, în Valea Timocului, Serbia, mecanismele apariţiei așa numitei „limbi moldoveneşti” par să constituie inspiraţia pentru inventarea „limbii vlahe”.

Cel mai uşor se poate asimila un popor prin distrugerea limbii materne. Standardizarea unei „limbi vlahe” cu alfabet chirilic și legiferarea acestei enormități constituie una din cele mai grave măsuri antiromânești adoptate/ sprijiite de Serbia.

Dacă această măsură se va concretiza și dacă românii din Timoc nu vor primi drepturile pe care orice minoiritate etnică trebuie să le obțină într-o țară democratică, guvernul de la București nu mai are nici o justificare pentru a continua politica de susținere necondiționată a Serbiei în toate dosarele internaționale în care aceasta este implicată.

Sau… ne vom „bucura” cu toții că, fără să observăm, suntem „fericiții” vorbitorii a trei limbi materne: româna, moldoveneasca, vlaha…Go To Top