CatalinCornea.ro

Un blog de bun simț

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a declarat vineri seara, la Reghin, că problema reînhumării scriitorului Nyiro Jozsef trebuie să se oprească la graniţa României şi că actualul Guvern nu este de acord cu această încercare a Ungariei ”de a exporta extremisme”.

”Veţi vedea de altfel în zilele următoare poziţii exprimate public inclusiv la nivelul unor oficialităţi, la nivelul unor organizaţii din străinătate care spun foarte ferm: nu suntem de acord cu această încercare a Ungariei de a exporta extremisme, de a-şi rezolva problemele interne. Domnul Orban (n.r. Viktor Orban, premierul ungar) ar trebui, la domnia sa, în Ungaria, să-şi vadă de problemele serioase, de criza economică, de problemele sociale, de lipsa de credibilitate în faţa partenerilor europeni pentru excesele nedemocratice, pentru excesele care au dus, printre altele, la încălcarea unor reguli de bază ale democraţiei. Ar trebui să-şi vadă de propriile problemele în propria ţară şi să înceteze a exporta provocări în România. Aceasta este poziţia statului român şi eu, ca ministru în Guvernul României, o spun foarte clar: totul trebuie să se oprească la frontiera României”, a spus Corlăţean.

El a susţinut că este un act de demnitate românească ca la nivelul statului român şi al instituţiilor, la nivel guvernamental şi politic, şi la nivelul administraţiilor locale, România să nu accepte ca cineva să se joace cu demnitatea cetăţenilor săi.

”Faptul că România a spus foarte clar că respinge această formă de revenire la nişte simboluri pe pământul românesc, la nişte simboluri horthyste, de extremă dreaptă, antiromâneşti şi antisemite este o poziţie corectă. Şi vă spun că există deja reacţii în medii internaţionale, atât în SUA cât şi în Israel, care spun că poziţia statului român este corectă şi exprimă solidaritate. Înţelegeţi că există modalităţile de acţiune inclusiv prin anumite pârghii administrative şi legale. Statul român nu va sta pe loc, nu dorim să transformăm România într-un cuib de pelerinaj pentru extremisme pe care le dorim uitate şi îngropate’, a accentuat Titus Corlăţean.

Ministrul Justiţiei a subliniat că România are alte priorităţi, cetăţenii României – români, maghiari şi alte etnii – au cu totul şi cu totul alte priorităţi decât redeşteptarea extremismelor, iar din acest motiv oficialii de la Bucureşti vor încerca să blocheze acest demers.

Titus Corlăţean s-a aflat vineri seara în municipiul Reghin pentru lansarea candidaţilor USL la Primăria şi Consiliul Local Reghin.

Pe 16 mai, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, a declarat, la Târgu Mureş (centru), că există dovezi potrivit cărora scriitorul Nyiro Jozsef, care va fi reînhumat la Odorheiu Secuiesc în 27 mai, cu sprijinul Parlamentului Ungariei, nu a fost nici anti-român, nici antisemit.

Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a precizat vineri că nu a intervenit nicio schimbare în poziţia autorităţilor române privind dezacordul reînhumării scriitorului Nyiro Jozsef în România.

“MAE solicită ca orice demers să se facă conform legislaţiei române”, au arătat vineri reprezentanţii ministerului, într-un răspuns oferit la solicitarea AGERPRES.

Integral pe Agerpres  1. Khan Said,

    Kover Laszlo: In Secuime creste noua gtearneie de Nyiro Jozsef Fiecare parinte secui, fiecare parinte maghiar sa puna in mana copiilor sai cartile lui Nyiro Jozsef. Aceasta este fidelitatea noastra, fidelitatea maghiarilor de azi fata de Nyiro Jozsef. […] In Secuime creste noua gtearneie de Nyiro Jozsef. S-ar putea sa fie aici, printre noi, in copiii imbracati in portul popular secuiesc. Ei vor scrie pentru posteritate cum a fost lumea atunci cand Apostolul secuilor s-a intors acasa. Nyiro Jozsef s-a intors acasa. E aici, cu noi. L-am ferecat in inimile noastre si tarana secuiasca strabuna il va imbratisa la piept , a afirmat Kover Laszlo, potrivit traducerii puse la dispozitie de organizatori, informeaza agerpres.Presedintele Parlamentului Ungariei le-a mai transmis prietenilor romani sa nu creada in calomnii si a punctat ca maghiarii ii respecta pe Mircea Eliade, Emil Cioran sau Lucian Blaga, chiar daca unii ii denigreaza pe nedrept, asa cum se intampla cu Nyiro Jozsef. Prietenilor nostri romani le spunem: sa nu creada in calomnii. Nici noi nu credem. Nu de aceea ii respectam pe istoricul religiilor roman, Mircea Eliade, pe filosoful Emil Cioran sau pe poetul Lucian Blaga, pentru ca unii ii denigreaza in mod asemanator, precum il denigreaza pe Nyiro Jozsef. Noi le respectam opera literara si asta pretindem si in cazul lui Nyiro Jozsef , a declarat Kover Laszlo. Kover Laszlo a subliniat ca si un condamnat la moarte are dreptul sa i se indeplineasca ultima dorinta, iar in cazul lui Nyiro aceasta a fost ca trupul sau macar sufletul sa-i fie adus la Odorheiu Secuiesc.

Go To Top