CatalinCornea.ro

Un blog de bun simț

USL și cota ”unică” în 2013

Posted by Catalin Cornea On iunie - 15 - 2012 Subscribe here

Recent, noul ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu, a abordat o temă despre care s-a discutat în interiorul Uniunii Social Liberale (USL) încă de anul trecut: schimbarea cotei unice de impozitare, care se va aplica diferit pentru salariile mici. Premierul Victor Ponta a declarant și el că pentru reducerea fiscalității cota progresivă va fi aplicată începând cu 2013, dacă USL câștigă alegerile în toamnă.

Conform viziunii USL asupra impozitării, o cotă progresivă se va aplica doar asupra salariilor având cea mai mare treaptă pe cea actuală de 16%. Respectiv, pentru salariile de până la 800 de lei, angajatorul ar urma să plătească un impozit de 8%, pentru salariile între 800 de lei și 1.600 de lei, angajatorul ar urma să plătească o cotă de 12%, iar pentru veniturile ce depășesc 1.600 de lei pe lună, cota unică de plătit ar fi de 16%.

Astfel, negocierea PNL-PSD a fost una în care ambele partide și-au păstrat elementele definitorii ale politicii fiscale: liberalii promovând astfel o taxare mai mică, iar social-democrații o taxare progresivă.

În privința avantajării angajatului sau angajatorului în urma acestei măsuri, rezultă că dacă angajatorul a negociat cu angajatul salariul net, în momentul angajării, în urma aplicării noilor cote de impozitare va avea de câștigat, iar dacă a negociat salariul brut, va ieși în câștig salariatul.

Întreaga discuție purtată în jurul acestei măsuri se poartă ideologic și prea puțin în termeni de reducerea fiscalității sau impact asupra bugetului de stat.

Unul dintre argumentele folosite pentru introducerea cotei unice în România a fost că fenomenul fraudei fiscale este mai extins dacă povara fiscală este mai mare. Din acest punct de vedere, o cotă progresivă de 8-12-16% reduce povara fiscală (suplimentar față de cât a făcut-o cota ”unică” de 16%) și teoretic ar trebui să încurajeze conformarea fiscală voluntară.

Cota unică de 16% a fost introdusă de Guvernul Tăriceanu începând de la 1 ianuarie 2005. Profitul companiilor fusese anterior impozitat cu 25% și venitul din salarii cu cote variind între 18% to 40%. În paralel cu această măsură au fost luate altele care vizau înăsprirea sancțiunilor contra fraudei fiscale și astfel aducerea unei părți din economia neagră la suprafață.

Atunci când se analizează critic cota unică (Peters, B. G., 1991, p. 273), exemplul tipic este cel al introducerii cotei unice de către Ronald Reagan în Statele Unite în 1981. Rapida creștere economică pe care Reagan o aștepta nu s-a produs, aceasta fiind una minoră, la o rată insuficientă față de prognozele guvernamentale, iar rezultatul fiind cel al începutului celui mai mare deficit bugetar pe timp de pace din istoria americană.

Pe de altă parte, apărătorii cotei unice (Alvin Rabushka de la Stanford University, sfătuitorul lui Reagan în 1981) arată că preocuparea excesivă privind distribuirea poverii fiscale este un lux pe care doar țările bogate și-l pot permite, și chiar și aici sunt presiuni pentru reducerea impozitelor ridicate.

La o privire echidistantă putem observa că folosirea cotei unice își are rolul său în ţările în curs de dezvoltare, dar este total ineficientă dacă este mare. Cota unică nu și-a dovedit succesul în țările dezvoltate. Nu faptul că este o cotă unică este relevant pentru stimularea economiei și a conformării voluntare, ci dacă este sau nu redusă și astfel povara fiscală este mică. Trăsătura esențială a liberalismului este fiscalitatea redusă. Nicăieri nu este considerată cota unică o măsură liberală.

Așadar, aplicarea unei cote progresive de 8-12-16% pentru veniturile din salarii, este o măsură de reducere a fiscalității, dar este una prudentă (pentru că doar cei cu salarii de până la 800 lei se vor califica pentru cota de 8%). Reducerea prudentă a fiscalității în fiecare an ce vine până când România va deveni competitivă din punct de vedere al taxării comparativ cu state ca Bulgaria sau Republica Moldova rămâne un obiectiv pe care Guvernul trebuie să îl îndeplinească.Go To Top