CatalinCornea.ro

Un blog de bun simț

Harta dialectelor limbii romaneDeputatul PDL, Eugen Tomac, fost șef al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni a propus recent modificarea legii cetățeniei prin oferirea posibilității dobândirii cetăţeniei române pentru românii autohtoni din Serbia, Ucraina, Macedonia, Albania, Ungaria, Bulgaria, Croaţia, Grecia: „legea cetăţeniei române, în forma actuală, prevede posibilitatea obţinerii cetăţeniei române prin dobândire şi, respectiv, redobândire pentru cei care şi-au pierdut acest drept din motive mai presus de voinţa lor. Legea nu se referă, însă, la etnicii români din afara graniţelor care nu au avut niciodată cetăţenia română, însă îşi manifestă intenţia de a deveni cetăţeni români. În asemenea situaţii, etnicii români trebuie să parcurgă o procedură similară oricărui cetăţean străin. Ne referim aici la membrii comunităţilor româneşti din imediata vecinătate şi anume din Serbia, Ucraina, Macedonia, Albania, Ungaria, Bulgaria, Croaţia, Grecia şi alte ţări”, se arată într-o declarație a lui Eugen Tomac.

Sigur că sunt total de acord cu o astfel de inițiativă, mai ales că, așa cum amintea și Romanian Global News, în acest domeniu există deja o „practică europeană, aplicată de țări ca Germania, Bulgaria, Grecia, Ungaria. Astfel, Germania a acordat cetăţenie germană etnicilor germani de pe Volga, în Rusia, Bulgaria a acordat zeci de mii de cetăţenii bulgarilor din raionul Tărăclia, din Basarabia și celor din Sudul Basarabiei în Ucraina, dar și celor din Macedonia. Grecia dă cetăţenie pe bandă rulantă aromânilor din Albania, doar pe baza unei simple declaraţii cum că aceştia sunt greci, iar exemplul Ungariei este deja arhicunoscut”.

Românii autohtoni din comunitățile din jurul granițelor României şi-au exprimat în repetate rânduri dorinţa de a se rezolva problema legată de posibilitatea de a obţine cetăţenia română, ţinându-se cont de faptul că sunt etnici români, că vorbesc limba română şi se exprimă prin cultura şi tradiţiile româneşti.

Foarte corect!
Este în interesul României să fie promovată o astfel de inițiativă!
Întrebarea pentru domnul Tomac este de ce nu a fost promovată această inițiativă în perioada în care se afla la guvernare, în perioada în care domnia sa avea ca sarcină chiar sprijinirea comunităților românești istorice (cele de lângă granițe) și cele din diaspora?

Să fie oare benefică opoziția pentru cristalizarea inițiativelor pozitive sau când a fost la guvernare, colegii domniei sale nu i-au dat nici un sprijin pentru un astfel de demers?
Dacă nu l-au ajutat colegii, poate o vor face adversarii politici, nu de dragul domnului Tomac, ci în interesul României…Go To Top