CatalinCornea.ro

Un blog de bun simț

bidensifilatchisinauAtașarea firavă de după 2010 a Republicii Moldova la proiectul european este iarăși în pericol. În 1999, pe fondul „luptei împotriva corupției”, coaliția de guvernare, Alianța pentru Democrație și Reformă (ADR) a făcut voia Kremlinului și s-a prăbușit. Alegerile care au urmat au fost câștigate de comuniști cu 70%. Azi, scenariul pare asemănător. Așa-zisa luptă împotriva coruptului Plahotniuc purtată de către cavalerul în armură Vlad Filat a dus la căderea guvernului…
Iar noi ce facem? Noi cu lumina noastră sporim a lumii taină cum ar zice Lucian Blaga…

Băsescu făcea ieri apel la calm…?!
Băsescu făcea zilele acestea apel la calm, dar tocmai că războiul politic permanent întreținut în România de acest personaj a servit drept exemplu negativ pentru Filat. Comportamentul premierului Filat a semanat a populism băsist… dinamitezi propria coaliție, spui că nu mai respecți acordurile semnate și după aia acuzi de distrugerea Alianței pe cei care îți spun să îți dai demisia dacă nu respecți acordul…

Prim-ministrul de la Chișinău îl copiază în acțiunile de dinamitare a coalițiilor din care face parte pe marele Băsescu, de care îl desparte doar lipsa apetitului pentru hăhăială, lipsa caracterului de lider și pasiunea pentru sport. În rest sunt identici, cel puțin în ultima vreme.

Băsescu este așadar și el vinovat pentru stimularea naturii conflictuale a liderilor de la Chișinău. Și mai este vinovat Băsescu, dar și toți liderii politici de la București din ultimii ani (de când la Chișinău s-a instalat AIE – Alianța pentru Integrare Europeană) de o prudență (și ineficiență) excesivă în relațiile celor două state românești. Evident că România respectă suveranitatea și integritatea teriorială a Chișinăului, dar tocmai din această cauză trebuie să fim mai prezenți la Chișinău și să reușim ancorarea definitivă a RM în proiectul European.

Unde sunt interconectările rețelelor electrice dintre cele două state, unde este interconectorul de gaze, unde sunt podurile peste Prut care trebuiau refăcute acum, la mai bine de jumătate de secol de la al doilea război mondial? Unde sunt? Unde sunt marile investiții românești la Chișinău?

Nu sunt!

Pentru că politicienii de la București nu au înțeles încă prioritățile naționale, iar dacă putem numi o prioritate națională ea este viitorul european al Republicii Moldova. Bucureștiul trebuia să își asume aceasta sarcină drept primordială.

Ne spunea foarte bine Dan Dungaciu„după 2007, România nu a mai avut niciun proiect de țară. Republica Moldova putea să fie un proiect care să coalizeze energiile, atâtea câte sunt ele, în această direcție, dincolo de lupta partinică. Unul dintre obiective putea să fie politica pe spațiul răsăritean și în particular pe Republica Moldova. România era cea mai bine calificată să facă asta, dar ar fi presupus instituții în care să nu fie puși oameni politici, decât până la nivelul 1 – maxim 2, și proiecte constante. România nu a făcut asta și este vina guvernărilor după 2007, nu mă refer la un guvern anume, care nu și-au asumat această problemă decât de multe ori la nivel retoric, iar succesele instituționalizate sunt destul de mici”.

Dar revenind la anunțul de azi al căderii guvernului condus de Filat, lucrurile sunt simple, dacă acest personaj politic mai are o minimă demnitate și nu este hotărât să îngenuncheze definitiv viitorul RM. Așadar, partidele din AIE pot negocia un nou acord și PLDM-ul lui Filat poate să nominalize un nou prim-ministru (PL și PD au precizat că acceptă această variantă) dar această nouă nominalizare nu trebuie să fie același artificier Filat. PLDM trebuie să nominalizeze ca prim-ministru o altă persoană, un om rezonabil, care să mențină AIE unită până la alegerile generale de anul viitor și să dea în 2014 populației sentimentul că această coaliție este suficient de unită să construiască o majoritate după viitoarele alegeri generale…
Are PLDM un asemenea membru, este artificierul Filat dispus să ia pauză o vreme? Sper că da!

Iar noi, la București continuăm să nu strivim „corola de minuni a lumii”…

PS: redau mai jos poezia „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” a lui Lucian Blaga (1919)

Eu nu strivesc corola de minuni a lumii
şi nu ucid
cu mintea tainele, ce le-ntâlnesc
în calea mea
în flori, în ochi, pe buze ori morminte.
Lumina altora
sugrumă vraja nepătrunsului ascuns
în adâncimi de întuneric,
dar eu,
eu cu lumina mea sporesc a lumii taină –
şi-ntocmai cum cu razele ei albe luna
nu micşorează, ci tremurătoare
măreşte şi mai tare taina nopţii,
aşa îmbogăţesc şi eu întunecata zare
cu largi fiori de sfânt mister
şi tot ce-i neînţeles
se schimbă-n neînţelesuri şi mai mari
sub ochii mei-
căci eu iubesc
şi flori şi ochi şi buze şi morminte.Go To Top