CatalinCornea.ro

Un blog de bun simț

COMUNICAT. FCRCHM solidar cu eleva Sabina Elena

Posted by Catalin Cornea On martie - 22 - 2013 Subscribe here

sabina_elenaComunicat

Se văd deja roadele antiromânismului propagat de Istoria Secuimii şi de liderii extremişti printre elevii maghiari 

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) a luat la cunoştinţă din mass-media despre scandalul izbucnit la Liceul „Korosi Csoma Sandor” din staţiunea Covasna, după ce câţiva copii români au fost culpabilizaţi că au venit la şcoală cu însemne tricolore pe data de 15 martie, de Ziua maghiarilor de pretutindeni, iar ulterior eleva Sabina Elena a venit în fiecare zi la şcoală cu o banderolă pe cap, în culorile roşu, galben şi albastru. Acest gest a fost considerat provocator de profesori şi unii colegi maghiari, care i-au huiduit, iar Sabina a fost ameninţată cu moartea pe Facebook de către o persoană din afara şcolii.

Consiliul Director al FCRCHM consideră inadmisibilă agresiunea psihică şi morală la care a fost supusă această elevă româncă şi condamnă cu toată vehemenţa intoleranţa care se cultivă de către lideri ai minorităţii maghiare din România la adresa însemnelor statale româneşti, a românilor, în general, şi mai ales a românilor din judeţele Harghita, Covasna şi parţial Mureş, în special.

Graba cu care lideri maghiari din România şi din Ungaria acţionează pentru autonomie teritorială etnică în zonă, procedeele de manipulare pe care le folosesc prin incitarea contra românilor, duce la astfel de atitudini care contravin normelor de convieţuire din statele membre ale Uniunii Europene. Este de neacceptat şi punctul de vedere al şefului ISJ Covasna, Keresztely Irma, care califică gestul tinerei că ar fi un “incident copilăresc” şi “un teribilism”. În ce ţară purtarea tricolorului naţional al statului respectiv este calificat astfel? În ce ţară civilizată iubirea manifestată faţă de simbolul naţional este subiect de anchetă de intimidare? Pentru această atitudine solicităm Ministerului Educaţiei să o demită din funcţia de inspector şcolar general al judeţului Covasna, pe dna Kerestely Irma.

Salutăm decizia reprezentanţilor Consiliului Naţional al Elevilor de a sesiza Ministerul Educaţiei şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pentru că împotriva elevei din Covasna s-au produs într-adevăr acţiuni de discriminare, prin mustrarea şi jignirea ei de către colegii maghiari, de profesorul diriginte şi chiar de către conducerea şcolii numai pentru că a purtat o banderolă reprezentând tricolorul României.

Apreciem în mod deosebit reacţiile de solidaritate cu elevii din Covasna, din partea Consiliului Naţional al Elevilor, Ligii studenţilor din Galaţi, Asociaţiei Cultural-Creştine „Justinian Teculescu” din Covasna, a altor reprezentanţi ai societăţii civile româneşti şi ai mass-media, iniţiativa organizării unor asemenea acţiuni în mai multe localităţi, printre care Alba Iulia, Braşov, Ploieşti, Bistriţa, Cluj, Arad, Târgu Mureş, Bucureşti şi Chişinău în cursul după-amiezii de vineri, precum şi dezbaterea organizată pe această temă de către Realitatea TV

Considerăm că incidentul are la bază educaţia pe care tineretul maghiar din România o primeşte zi de zi de la lideri maghiari şovini, din şcoli, administraţie, biserică. Nu se poate contesta şi rolul manualului Istoria Secuimii, recent apărut, finanţat de instituţii ale administraţiei publice locale din judeţele Covasna şi Harghita, care cultivă exclusivismul etnic maghiar, lipsa de respect faţă de toleranţă etnică, lipsa de responsabilitate faţă de trecut şi tendinţa de izolare etnică a maghiarimii din aceste zone a fostelor scaune secuieşti, cu grave consecinţe pentru formarea tinerilor maghiari.

Solicităm Ministerului Educaţiei să sancţioneze pe cei ce propagă ura pe motive etnice în şcoli şi descurajează apropierea copiilor maghiari de copiii români, pe cei care strecoară veninul temerii pierderii identităţii dacă acceptă spiritul toleranţei etnice şi al respectului reciproc, respectul faţă de statul în care trăiesc şi faţă de actele mari ale istoriei româneşti, în primul rând faţă de actul Unităţii Naţionale de la 1 Decembrie 1918, jignind în permanenţă sensibilitatea românilor prin astfel de provocări.

Cerem instituţiilor abilitate ale statului român să tragă la răspundere pe toţi cei care propagă ura, intoleranţa şi şovinismul antiromânesc. Nu mai trebuiesc trecute cu vederea gesturi precum cele ale elevilor maghiari din Covasna, care în decembrie anul trecut, s-au afişat în public de Ziua Naţională a României cu tricouri cu harta Ungariei Mari şi cu steaguri ungureşti.

FCRCHM îşi exprimă solidaritatea faţă de eleva Sabina Elena şi considerăm că în România nu poate fi nimeni agresat pentru purtarea simbolului statal românesc, înscris în Constituţia României. Adresăm felicitări Sabinei şi colegilor ei pentru patriotismul lor curat şi pentru demnitatea cu care ştiu să-şi manifeste public ataşamentul faţă de simbolurile şi valorile naţionale.

Biroul de presă al FCRCHMGo To Top